Khamis, 2 April 2009

Budaya mengutuk dan akademi fantasia..

Salam..

Tajuk aku arini nk ajak korg berpikir dgn rasional sket kan..Apa relevannya budaya mengutuk dengan akademi fantasia..perlu ke??

Tahun lepas..yup..aku xmenafikan yang aku salah sorg dari peminat2 AF dan chatter @15 yang suka mengutuk..cth ayat kutukan aku..'Gubhan nari macam robocop'..walaupon ayat tuh nampak cam lawak..tapi..unsur2 kutukan tu kadang2 menyentapkan ati para peminat beliau..dan apa yang aku pikir time tu..ya..kepuasan diri je...

Tahun nih..wow..diari ada banyak drama..pandai sungguh dorg olah drama2 tersebut jadi berbelit belit..tiap2 minggu..ada je plajar af7 yang jadik mangsa kutukan bertubi tubi dari penonton af..minggu 1..ARIL dikutuk pasal campo tangan yang agak over dlm insiden RINI..mcm2 kutukan dan maki hamun org lemparkan kat dia..n kalu dia baca sume tu..menanah bijik mata..hakikatnya..xla besar pon hal tuh..cuma perselisihan kecik antara plaja2 tu..korg bayangkanla..14 org yang berlainan dari segi personaliti dan latar blakang duduk sekali dalam tuh..tanpa berhubung ngan dunia luar..mesti macam2 perasaan yang bermain lam jiwa dorg..aku kesian tgk RINI..dia dituduh macam2..padahal..bukannya besar sangat pon kesalahannye..in real life pon..kesalahan mcm tuh xkan mengundang makian dan cacian org pon..tu la cabaran dan risiko yg perlu plaja2 af hadapi..pantang buat silap..mamposla ko jadik mangsa kutuk,maki hamun..

Pada pendapat aku lah kan..apa yang ada kat af tu..ada kaitan ngn idup seharian kita..ya..kadangkala ada org yang jenis pendiam..takes time utk bercampo ngan org lain..macam Hafiz tu..kadangkala ada org yang panas baran..macam Akim..kadangkala ada org yang banyak cakap..macam ARIL..kadang2 ada org yang selamba macam Yazid..sume karakter plajar dalam tuh..mencerminkan karekter diri kita jugak..aku rasa..para pengutuk nih pon hanya mencari kelemahan..disamping mencerminkan kelemahan mereka jugak..kenapa rakyat M'sia suka melemahkan org lain dan merasa puas dgn semua tu..tu yang aku heran sangat..kenapa perlu mengutuk tiap kali ada AF..xdapat apa2 pon..hnya dapat kepuasan diri..itu saja..

Mulai tahun nih..aku berazam utk mentranfomasikan diri aku utk mengurangkan mengutuk..dah af7 pon..budaya mengutuk nih tetap ada..pelikla jugak..kat mana2 yang ada bincang psl AF..mest ada pengutuk..korg ingat korg bagus sgt ke nk kutuk2 org neh..mengutuk org..tp..diri sendiri tuh hazab x hengat..aku bkn mengingatkan org lain saja..tp diri aku jugak..aku tgk..org M'sia ni kuat mengutuk..xkira topik apa..pasal politik ke..hiburan ke..mest nak mengutuk..

Kesimpulannye..kurang2 kanlah mengutuk tu ye..bukannya ada faedah pon..tambah dosa..n ..wat perabih kredit korg je(bg pengutuk2 kat channel @15)..kih2..ok..sekian tajuk 'organizatonal behaviour' haku..(eh..betul ke aku eja tu)

P/S:aku tgk mod PESAL@15 baik tahun nih..kekalkanle keadaan tersebut..kih2

9 ulasan:

kakzana berkata...

kakjah....akak jarang main kutuk2 ni. kalo ada pun, dlm hati je sebab takde geng mengutuk..haa..nasib baik kan?
lagipun kes kutuk di channel@15 tu, saje nk bg panas karpet, nak raih undi.....strateji tu...

kakjahku berkata...

yup..tp..ada jugak yg saja nk cepat glemer dgn mengutuk plaja yg popular kan

Tanpa Nama berkata...

tu la, dulu ngko pun puas ngutuk org kan... skrg tkna artis pujaan ngko kena kutuk tau plak ngko membebel.

lain kali sblum ngutuk org,cermin diri ngko dulu.

kakjahku berkata...

wahhhhhhhhhhhh..kah2

kakjahku berkata...

kalu nk komen..sila bg nama ye..ehem..mcmle RIZ dlu xde org bantai..come onla..jdle matang sket..aku kan dah mintak maaf..tanak kutuk ur gubhan lagik..

Tanpa Nama berkata...

adil ler... ko dah puas mengutuk... bg can ler orang len puas mengutuk gak... Aril poyo!

kakjahku berkata...

ok..silakan mengutuk kalu yg tu leh membahagiakan ko..

Tanpa Nama berkata...

ko dah bahagia kutuk student lain sebelum ni.... ko ingat kalau ko buat pahala... orang lain lak dosa... lu pikir la sendiri... aku benci Aril sbb aku tau ko suka Aril.... Aril poyo!

kakjahku berkata...

wahahaha..nampaknye..aku sgt berpengaroh..sunggoh aku xsangka..kih2

 
© 2007 Template feito por Áurea R.C.