Sabtu, 11 Julai 2009

Sikap perkauman di Skolah..???betul ke??

Salam..

Kelmarin haku agak bz..yelah..now aku dah start wat byk keja lam 24 jam hidup haku..haku masih muda..so..i have to work hard..hidup haku takat nih ok..xlebih n x kurang..i'm happy with mylife..usia 23 nak masuk 24(matilahhh tanak ngaku umo dah 24 kalu ikut tahun..hua2)..aku bersyukur..apa saja yg kita ada,,,bersyukur..itu saja cara yang dapat membahagiakan kita..go on with ur life..walaupun anda ditakdirkan menjadi seorang yg sentiasa gagal..bersyukurlah..teruskan usaha..insyaAllah..suatu hari nanti..anda akan tetap menemui kebahagiaan yang anda cari..pic2 kat bwh nih haku amik dr blog zahiril adzim..link blog dia ada kat tepi tuh ha..wow..this guy bkn saja hebat lam dunia lakonan..tp..pemikiran beliau sgt mengujakan..he's unic..now..i'm going to be one of his fan la..hua2..


Balik pada topik kat atas..


Aku baru je meninggalkan usia remaja..yakni dah meninggalkan skolah 7 tahun yg lalu..skang aku kembali semula ke sana..yes..aku dah kembali semula ke sana sbg pendidik..apa yang dapat aku katakan..pelajar2 sekolah sekarang nih lebih outspoken..dorg x pasif macam kebanyakan plaja sekolah dulu2..mereka berani bersuara..mereka lebih berterus terang..mayb skolah yg aku pegi nih plaja2 nye terdiri dari pelbagai kaum..ada kaum Melayu,India n Cina..setiap pelajar mempunyai karakter yang berlainan...yg pasti...bukan semua..kebanyakan plajar2 yang berlainan kaum ini lebih gemar bergaul dgn kawan2 yg sama kaum dgn mereka sahaja..aku tidak menklasifikasikan situasi nih sebagai isu perkauman..tetapi...semacam ada sekatan diantara mereka..


Aku ada buat bbrp survey..yg pasti..antara soalan yang aku tnya..nyatakan sikap guru yang kamu tidak suka?Agak pelik..byk jawapan yg aku terima dari pelajar2 kaum selain kaum melayu yang menyatakan mereka tidak suka guru yang pilih kasih yakni melebihkan plaja Melayu berbanding kaum lain..hmmm...ada ke guru yang bersikap begini??Jika difikirkan..dalam usia begini..remaja memang suka memberontak jika ibubapa melebih-lebihkan adik-beradik yang lain berbanding diri mereka..begitu juga disekolah...mereka mudah terasa jika guru2 bersikap pilih kasih..dalam hal ini..guru2 harus peka..apa yg dibimbangkan...sikap guru yang suka memilih kasih nih akan mencambahkan sikap perkauman dalam diri pelajar..perkara ini tidak harus dipandang ringan..pelajar harus dilayan sama rata..jgn dibezakan pelajar mengikut suku kaum..kerana tanggungjawab guru adalah untuk mendidik..samada plajar itu kaum cina,india,melayu,iban,melanau ke..mereka tetap pelajar yang dahagakan ilmu dan kasih sayang daripada guru yang dianggap sebagai ibubapa mereka di sekolah..


Bagi diri aku...ada banyak kesedaran yang wujud lam diri aku skang nih..yelah..sbg guru..haruslah menunjukkan sikap yg baik..ha2..aku bukannya baik sgt pun..so..bila dah bergelar guru..aku kna didik diri aku supaya jadik lebih baik lagi..ada hikmah jugak aku jadik guru nih..


nota Kaki:~~minat aku pada bidang nih mula bercambah..adakah aku harus melanjutkan pelajaran lam bidang pendidikan plak pasnih..hnya masa yang akan menentukannya..yang pasti..minat aku kat RIZ n AWOKK tetap x berubah..kah2..

AWOKKK rakam single baru arini..hope better than Toksik..larikkkkkkkkkkkkk


2 ulasan:

::.A WoMeN.:: berkata...

ermm....kakjah u should be futher ur stdy in education sector..huhuh

kakjahku berkata...

i will...

 
© 2007 Template feito por Áurea R.C.